Alumni zgodba: Klara Grilc

KAKO BI BILO FINO, ČE BI DAN IMEL VEČ UR

Klara Grilc je svojo pot v ekonomiji začela že v srednji šoli ter jo nadaljevala z vpisom na dodiplomski študij na EF. Študentskih let se spominja z veseljem, predvsem opravljenega izpita iz mikroekonomije. Kljub vsemu se je želela čim prej preizkusiti v praksi, zato se je po končanem študiju odločila, da si zaposlitev poišče pri mednarodnem podjetju, ki bo spodbujalo njeno razmišljanje izven okvirjev, drznost in napredek. Danes je zaposlena pri Lidl Slovenija kot nabavnica lastnih blagovnih znamk, z nami pa je delila svoje začetke in cilje. 

Zakaj ravno EF in kaj ti je dal študij na Ekonomski fakulteti?

Že v srednji šoli sem bila odločena, da grem po zaključku na Ekonomsko fakulteto. Obiskovala sem namreč Ekonomsko gimnazijo v Radovljici, kjer smo imeli predmet ekonomijo, ki je takoj pritegnil mojo pozornost. Študija ekonomije sem si želela predvsem zato, ker sem vedela, da mi bo poleg znanja, potrebnega za tlakovanje karierne poti, dal tudi ogromno širine in splošne razgledanosti, ki je potrebna v vsakodnevnem življenju. 

Hkrati pa EF ponuja ogromno znanja na različnih področjih, v različnih smereh in ker v tistem času še nisem točno vedela, kam me bo karierna pot odnesla, se nisem želela točno usmeriti v samo eno področje, temveč jih spoznati malce več.

Povej nam svoj najlepši spomin na študentske čase. Česa se še posebej rada spominjaš?

Marsikdo bi rekel, da so zagotovo najlepši spomini na študentske čase zabave in druženje. Zagotovo so mi v spominih ostali lepi tipični študentski trenutki in ljudje, s katerimi sem v stikih še danes. Najlepši spomin in »odvaljen kamen od srca« pa je zagotovo narejen izpit iz mikroekonomije. Zdi se mi, da je bil to en izmed predmetov, za katerega te prav vsak prestraši. Morda je ravno to razlog, da me je kljukica v moji redovalnici še posebej razveselila in usidrala v spomin. Hkrati pa je bil čas študija meni osebno najboljše obdobje, saj sem se dejansko učila in posvetila stvarem, ki me zanimajo in s katerimi sem se želela ukvarjati v prihodnosti.

Katera znanja iz časa predavanj, vaj in seminarjev ti danes pridejo najbolj prav? In kaj so znanja posameznika, ki jih delodajalci opazijo pri kandidatih na trgu dela?

Ko pomislim za nazaj, ni predmeta iz katerega ne bi odnesla vsaj nekaj znanja, ki mi še danes pride prav. Pa naj bodo to Poslovne finance ali pa Ravnanje z ljudmi pri delu, ki sta predmeta »z različnih bregov«. Zagotovo pa mi trenutno najbolj prav pridejo znanja o konkurenci, poznavanju trga, ekonomskih ciklih, na drugi strani pa znanja o organiziranosti dela, vodenju in poslovnem bontonu. Seveda pa samo znanja niso dovolj pri delodajalcih. Želja po nečem več, samoiniciativnost, razmišljanje izven okvirjev, drznost – vse to so stvari, s katerimi izstopamo v očeh delodajalca.

Pred časom si bila tudi na pripravništvu na Tenerifih. Kako ti je to pomagalo na tvoji karierni poti? Kakšno je življenje in delo na Tenerifih? Se razlikuje od dela v Sloveniji?

Drži, v času srednje šole nam je Erasmus+ omogočil delovno prakso na Tenerifih. Delovno prakso smo imeli na področju oblikovanja vsebin in razvoja kreativnosti, ki mi zagotovo tudi danes pride prav, ko moram vključiti svojo kreativno plat. 

Pri izkušnji v tujini bi kot prednost izpostavila predvsem spoznavanje in sprejemanje tuje kulture. Hkrati pa je bil to tudi prvi stik z delom »izven cone udobja«, kjer deluješ v popolnoma neznanem okolju, z neznanimi ljudmi, vse skupaj pa poteka v tujem jeziku. 

V treh tednih v tujini sem ugotovila, da so prebivalci na Tenerifih predvsem bolj sproščeni in zelo odprti za spoznavanje novih ljudi. V tem relativno kratkem obdobju nisem prejela občutka, da bi se delo zelo razlikovalo. Bi pa prav vsakemu priporočala izkušnjo v tujini.

Kaj ti je bilo pri izbiri prve zaposlitve najbolj pomembno?

Pri izbiri prve zaposlitve oziroma prvega delodajalca sem si želela predvsem stabilnosti. Stabilnosti v smislu, da sem si želela v podjetju ostati na dolgi rok, rasti osebnostno in poslovno. Želela sem delati v večjem mednarodnem podjetju, ki bi podpiral moje karierne cilje in mi pomagal pri napredovanju. 

Tvoj naziv v Lidl Slovenija je nabavnica lastnih blagovnih znamk. Kakšne so tvoje delovne naloge? Kateri so tvoji največji izzivi? 

Tako je, trenutno operativno skrbim za različne blagovne skupine na področju lastnih blagovnih znamk v Lidl Slovenija. Moja ključna naloga je zagotoviti izdelke na policah in vsak dan slediti trendom na našem tržišču. Konkurenčna ponudba po konkurenčnih cenah je moje vodilo, da zagotovim, da se bo stranka tudi naslednjič vrnila v našo trgovino. Poleg tega pa še komunikacija z dobavitelji, določanje pogojev sodelovanja z dobavitelji, spremljanje slovenskega in občasno tujega trga, razvijanje in vključevanje novih izdelkov v naš sortiment, tesno sodelovanje z ostalimi oddelki v Lidlu Slovenija in čez mejo, vodenje analiz in ostalih projektov in še in še – vse to predstavlja moj delovni vsakdan. 

Sama bi rekla, da vsak dan predstavlja nov izziv, kar bi sama ocenila kot veliko prednost svojega delovnika, saj menim, da se z novimi izzivi izpopolnjujemo, učimo novih stvari in širimo svoja obzorja. 

Če bi imela v dnevu eno uro več, kako bi jo izkoristila?

Sama na koncu dneva velikokrat pomislim: »Kako bi bilo fino, če bi imel dan več ur«. Če bi imela najmanj eno uro več v dnevu, bi se zagotovo vrnila na Ekonomsko fakulteto in dokončala še podiplomski študij in svoje znanje iz praske poglobila še s teoretičnim znanjem.