Alumni zgodba: Mateja Novak Resman

V TEHNOLOŠKIH PANOGAH NE USPEJO SAMO NARAVOSLOVCI

Mateja Novak Resman se je odločila, da svojo študijsko pot nadaljuje na magistrskem študiju Ekonomske fakultete. Po zaključeni smeri mednarodne ekonomije se je odpravila v tehnološki svet, natančneje v svet energetike. Kljub predsodkom in nasvetom je uspela dokazati, da kot ženska in ekonomistka lahko uspe v katerikoli panogi, danes pa jo najdemo kot direktorico področja Solution & Delivery v podjetju Iskraemeco. 

Na kratko nam prosim predstavite svojo karierno pot od zaključka Ekonomske fakultete do danes, ko delate kot “Director of Solution & Delivery” v podjetju Iskraemeco.

Na Ekonomski fakulteti sem zaključila podiplomski študij mednarodne ekonomije. Moja prva služba je bila v podjetju Goodyear Engineered Products, najprej na delovnem mestu marketing specialist, nato pa kot produktni vodja za industrijska jermena. Pot me je iz strojnega področja vodila na področje energetike in tako sem se za 5 let pridružila podjetju Iskraemeco, kjer sem delala v prodaji. Nato sem 3 leta delala v nemškem podjetju RWE (ki je odprl podružnico v Ljubljani)  v vlogi business partner, kjer sem poglobila svoje znanje na področju energetike z vidika kupca (kot dopolnitev vidika dobavitelja rešitev za pametno merjenje). Januarja 2019 sem se vrnila v Iskraemeco kot vodja sektorja za profesionalne storitve, od oktobra 2021 pa kot direktorica vodim področje Solution in Delivery. 

Kako poteka običajni delovni dan na vašem delovnem mestu?

Naše področje je zelo dinamično in posledično polno vsakodnevnih izzivov in dan ni enak dnevu. Ponavadi zjutraj preverim koledar in se ustrezno pripravim na sestanke, ki so sklicani čez dan. Pogledam seznam odprtih nalog, ki ga konec dneva vedno osvežim in dopolnjujem ter se glede na prioritete lotim reševanja odprtih nalog. Vmes imam kratke pogovore z ekipo, vezano na ne/nujne zadeve, ki se sproti pojavijo. Ob koncu dneva še zadnjič preverim spletno pošto.

Kaj vam je pri delu, ki ga opravljate, najbolj všeč?

Dinamičnost, delo z ljudmi ter vsak trenutek, ki je priložnost za pridobivanje novih znanj in veščin, tako strokovnih kot tudi mehkih.

Zakaj ste pri izbiri študija izbrali ravno Ekonomsko fakulteto in kaj vam je dal študij na EF?

Program Mednarodne ekonomije me je po vsebini najbolj prepričal. Že na dodiplomskem študiju sem imela nekaj predmetov povezanih z EF, ki so mi bili všeč in so se mi zdeli uporabni. Študij na EF mi je dal potrebno širino in še utrdil  željo po delovanju v mednarodnem poslovnem okolju.

Zaupajte nam vaš najlepši spomin na študentske čase na EF. Česa se še posebej radi spominjate?

V spominu so mi najbolj ostala predavanja pri prof. Maji Zalaznik, pri kateri sem delala tudi magistrsko nalogo, katere zagovor pa mi je tudi ostal v lepem spominu, saj sem bila v 8. mesecu nosečnosti in je bila to dobra motivacija za pravočasno dokončanje študija.

Ponavadi alumne EF vprašamo po najboljšem nasvetu, ki so ga prejeli, danes pa nas zanima, kateri je najslabši nasvet, ki ste ga slišali.

Najslabši nasvet, ki sem ga prejela, je: “Ne išči službe v tehnološki panogi, saj so tam lahko uspešni samo naravoslovci.”