1. junij 2022

EKONOMIJA POD ŽAROMETI

EKONOMIJA POD ŽAROMETI

Alumni Edition
1. junij 2022
Online 

V sredo, 1. junija, smo gostili največji online dogodek o aktualnih ekonomskih izzivih – Ekonomija pod žarometi. Petnajst izbranih govorcev, predavateljev, novinarjev, strokovnjakov iz gospodarstva in poslovnega sveta se je predstavilo v 15 minutnih govorih, ki nas lahko opolnomočijo in dodatno spodbudijo k razmišljanju in dejanjem. Ste zamudili? Kjerkoli in kadarkoli si jih lahko ogledate na spodnji povezavi.

Serija 15′ govorov, misli in idej!

Program

09:00 ZAČETEK DOGODKA IN POZDRAV EKIPE ALUMNI EF

09:05 #1 JANEZ ŠKRABEC, RIKO in PREDSEDNIK ALUMNI: Kako misliti današnji trenutek?

Moje prepričanje in dolgoletne izkušnje mi potrjujejo, da podjetniške zgodbe ni mogoče graditi ločeno od najširšega pogleda na svet, nobene presoje pa ne izpeljevati brez poznavanja širše slike. Če vsak dan sledimo novicam, še ne razumemo sveta – novice se vrtijo okrog izjem, ne okoli pravil. Mali premiki in gibanja dobijo pomen šele skozi razumevanje na dolgi rok. Le tako se lahko upremo ozkim pogledom in ideološkim predsodkom, kljubujemo fake news ter blažimo negotovosti, v katerih se nahajamo.

Kako naj mislimo današnji trenutek, ki ga je še pred kratkim hromila pandemija, danes pa ga pretresajo ekonomske, varnostne in politične stabilnosti?

09:20 #2 MAKS TAJNIKAR, EF UL: O treh usodnih zablodah

Predvolilna soočenja in razpravljanja so v družbi izpostavila tri področja, ki so ključna za usodo Slovenije. Na žalost se prav na teh treh področjih pojavljajo različna stališča, ki bi jim na naek način lahko rekli kar zablode. Deloma je krivo splošno neznanje, še bolj pa je kriv površen ideološki pogled na svet, ki ga kot frazo uporabljamo ob razpravah o gospodarski rasti, bogastvu, neenakosti, zdravstvu, šolstvu, medijih in državi. Gre za vprašanja davkov, zadolževanja in razlikovanja med privatnim, državnim in javnim.

09:35 #3 PETER FRANKL, Časnik Finance: Menedžerski blabla ali primite se za denarnice

Peter Frankl se v svoji predstavitvi osredotoča na nove menedžerske jezikovne umotvore in svari pred strokovnjaki, ki želijo narediti vtis z inflatorno uporabo menedžerskega novoreka.

09:50 #4 TANJA ŠPANIĆ, Europa Donna Slovenia: Kaj imajo številke z rakom?

“Vse se nekako vrti okoli številk. Vemo, koliko ljudi zboleva za rakom in koliko jih zaradi raka umre. Ob sami diagnozi ne pride samo do izgube zdravja, pride tudi do izpada dohodka, zmanjšane možnosti vrnitve nazaj na delovno mesto. Nemalokrat se socialnoekonomski položaj posameznika in njegove družine bistveno spremeni.
V Sloveniji dostopnost in potek zdravljenja jemljemo kot samoumevno in vsem na voljo. A le redko se vprašamo, koliko časa neko zdravilo ali terapija potrebuje, da pride do uporabe, kaj šele, koliko stane razvoj neke novosti. Kot onkološka bolnica se s temi vprašanji res nisem ukvarjala. Kot zagovornica in predstavnica bolnikov pa sem se v to področje morala poglobiti.

10:05 #5 TIM MITJA ŽAGAR, Iconomi: Bitcoin: svetovna rezervna valuta prihodnosti?

“Današnje ohlapne monetarne politike in visoka stopnja inflacije (ter posledična izguba vrednosti fiat valut) sta zgodovinsko gledano pojava, ki sta značilna za pozno fazo življenjskega cikla valut. Vsaka menjava najpomembnejše valute je odraz stanja ekonomije in gospodarstva, ki si rezervno valuto lasti. Razloge za vzpon in padec svetovnih rezervnih valut in še veliko več v svoji zadnji knjigi The Changing World Order odlično analizira Ray Dalio, ki govori o spremembah svetovne ureditve. Nakazuje se smer padca ameriškega dolarja in vzpon kitajskega juana. Začetna hitrost sprememb bo odvisna od spretnosti aktualne monetarne politike in njenih ukrepov, v dolgi zgodovini valut pa je vedno prišlo do točke preloma – nenadne spremembe rezervne valute.

Pa je to res edina in neizbežna možnost?

V zadnjih letih se je hitrost razvoja blockchain tehnologije in storitev, ki na njej rastejo, močno povečala. Že danes so na njej razvite nove finančne storitve, ki tvorijo zametke decentraliziranega finančnega sistema. Vpliv in razsežnost “DeFi” storitev se bodo v polni meri pokazale do konca desetletja in bistveno spremenile način kako upravljamo svoj denar in premoženje.

V kolikor se bo vzorec sprememb ponovil in bo prišlo do nenadne menjave svetovne rezervne valute, to pomeni da bo blockchain ekonomija, ki je sestavljena iz lastnega ekosistema ter t.i. hibridnih podjetij, ki že obstajajo in integrirajo blockchain tehnologije v svoje poslovanje, prerasla velikost Kitajske. Takrat Bitcoin prevzame vodilno vlogo.

Industrija kriptovalut je najhitreje rastoča panoga v naši zgodovini in vredna vsaj toliko pozornosti, da se o blockchain tehnologiji in Bitcoinu izobrazimo.

“Investiranje v znanje izplača najvišje obresti.” (Benjamin Franklin)”

10:20 ODMOR

10:35 #6 MARKO PAHOR, EF UL: How to regulate the ones who don't want to be regulated

The bitcoin and the rest of the crypto world grew on the grounds of cypherpunk, which among other things rejected the financial regulators. Independence and self regulation is still one of the main selling points of old and new cryptocurrencies and tokens. Yet, in order to incorporate the crypto world into the economy, there is a need for regulation that goes beyond the know-your-customer cheching. The open issue here is thus how to fine tune the regulation in order to prevent unwanted activities and make cryptocurrencies widely accaptable for the general audience, but not smother the innovations in the process.

10:50 #7 JOŽE DAMIJAN, EF UL: Dileme ekonomskih politik - med inflacijo in stagnacijo

Visoka rast cen inputov, energentov in hrane, ki jih še dodatno spodbudila vojna v Ukrajini, postavlja centralne banke pred težko dilemo. Na eni strani je za zajezitev povišane inflacije potrebna bolj omejujoča denarna politika, na drugi strani pa dvigovanje obrestnih mer gospodarstvo vodi v recesijo. Centralne banke lahko torej zapeljejo gospodarstva v stagflacijo. Potrebno je učinkovito sodelovanje med denarno in fiskalno politiko, pri čemer lahko slednja s financiranjem kontroliranih cen energentov pomembno zmanjša cenovne pritiske, s stimuliranjem javnih investicij pa zmanjša tveganja za recesijo. Potrebna je pametna kombinacija ekonomskih politik, da se izognemo boleči stagflaciji iz konca 1970. in začetka 1980. let.

11:05 #8 MARCEL ŠTEFANČIČ, Studio City: “Pusti pištolo, vzemi kanoli!”

Coppolov Boter, ki letos praznuje 50 let, ni le film. Nikoli ni bil le film. Kot v romantični komediji Čaka te pošta oznani Joe Fox (Tom Hanks), lastnik verige megaknjigarn: “Boter je I Ching. Boter je vsota vse modrosti. Boter je odgovor na vsa vprašanja.” Tudi na vsa ekonomska vprašanja. Boter je priročnik za življenje v sodobnem kapitalizmu. O nas ve vse. Čisto vse.

11:20 #9 NEVENKA HROVATIN, EF UL: Kako nam struktura cene električne energije pomaga razumeti delovanje trgov z električno energijo?

Prispevek bo poskušal pojasniti, kako je sestavljena cena električne energije in kakšne so razlike med državami EU. Za regulirani del cene bo pojasnjeno, kako se določa omrežnina za prenosna in distribucijska podjetja in kakšno donosnost lahko zahteva država od podjetij. Za tržni del cene bo pojasnjena odvisnost cene od delovanja drobnoprodajnega trga z električno energijo ter njena vezanost na veleprodajni trg. V tem delu je ključno razumevanje delovanje ciljnega modela Evropskega trga z električno energijo na podlagi spajanja trgov in mejne cene.

11:35 #10 DEJAN PARAVAN, GEN-I: Ali prosti trg na področju energetike lahko deluje?

V energetiki smo v Sloveniji v zadnjih 30 letih priče liberalizaciji in odpiranju energetskih trgov. Ti procesi so vedno spremljani z debato, ali imamo lahko na področju energetike delujoč prosti trg. Trenutna energetska kriza, ki je še posebej prizadela Evropo, to vprašanje ponovno postavlja v ospredje. Svoj pogled na to temo bo predstavil Dr. Dejan Paravan, ki se znanstveno in poslovno ukvarja z energetskimi trgi več kot dvajset let.

11:50 ODMOR

12:05 #11 DENIS MANCEVIČ, Herman & partnerji: Rusija na poti v avtarkijo: vpliv mednarodnih sankcij na makroekonomsko in socialno stabilnost

Ali sankcije proti Rusiji delujejo ali ne? Ali imajo celo večji negativni učinek na gospodarstvo EU, medtem ko se rusko gospodarstvo in javne finance še dolgo ne bodo zlomile? Je Rusija na poti v avtarkijo? Ta in mnoga podobna vprašanja se v zadnjih tednih dnevno pojavljajo v javnosti in medijih tako v Sloveniji, kot tudi na ravni EU. Nekaj odgovorov bo poskušal poiskati dr. Denis Mancevič, ki to področje dobro pozna tako iz teoretskega, kot tudi praktičnega vidika.

12:20 #12 PETRA STUŠEK, Turizem Ljubljana: Ali v Ljubljani sploh potrebujemo turizem?

12:35 #13 VASJA RANT, EF UL: Trajnostne finance in zeleni prehod v EU

Predavanje bo predstavilo ekonomske argumente v ozadju reguliranega pristopa do razvoja trajnostnih financ v EU, ki se v zadnjih časih vse bolj izpostavlja, in jih soočilo s tržnimi argumenti. Predstavljeni bodo tudi ključni obrisi nastajajočega regulatornega okvira trajnostnih financ v EU v kontekstu Evropskega zelenega dogovora. V tem kontekstu bo podan kritičen pogled na implikacije EU pristopa do trajnostnih financ za različne deležnike, v prvi vrsti za finančne posrednike in nefinančna podjetja, polega tega pa tudi za nosilce ekonomskih politik države in akademski svet.

12:50 #14: DRAGO KAVŠEK, Banka Intesa Sanpaolo: Vloga bank v ekološki sanaciji sveta

13:05 #15: Nikolaos Dimitriadis, EF UL: (Mis)information, reality and our brain

13:20 MAŠA MADON, ALUMNI EF: ZAHVALA

Ekonomija pod žarometi je stičišče za izmenjavo misli, idej, trendov in izzivov.

Ekonomija pod žarometi gosti vrhunske predavatelje, strokovnjake in gospodarstvenike.

Ekonomija pod žarometi sooblikuje slovensko poslovno in akademsko ekonomsko okolje.

Pridružite se nam na ekskluzivnem dogodku, na katerem predstavljamo serijo 15 minutnih vrhunskih nagovorov, misli in idej s področja ekonomije, ekonomske filozofije in vpliva na poslovanje in družbo.

Jože Damijan
Ekonomska fakulteta v Ljubljani

 

Nikolaos Dimitriadis
Ekonomska fakulteta v Ljubljani

Peter Frankl 
Finance

Nevenka Hrovatin 
Ekonomska fakulteta v Ljubljani

Drago Kavšek 
Banka Intesa Sanpaolo

Denis Mancevič 
Herman & partnerji

Marko Pahor
Ekonomska fakulteta v Ljubljani

 

Dejan Paravan
GEN-I

 

Petra Stušek
Turizem Ljubljana

 

Tanja Španić
Europa Donna Slovenia

 

Marcel Štefančič 
Slovenski filmski kritik, televizijski voditelj in publicist

 

Maks Tajnikar
Ekonomska fakulteta v Ljubljani

Prijavnica

Prijava je brezplačna.

    CPOEF E-TALK: Ekonomija pod žarometi poteka pod okriljem SRIPT strateško razvojno inovacijsko partnerstvo - turizem. »Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj«