22. april 2021 ob 15.00

CPOEF E-TALK: Ekonomija pod žarometi

CPOEF E-TALK: Ekonomija pod žarometi

22. april 2021 ob 15.00
Online 

Prepletena je v vsak dom, družino in družinsko premoženje ter je osnova zakonitosti delovanja vsakega podjetja in države. Preučuje razmerja in delovanje vseh subjektov družbe, vse premalokrat pa je sama v osrčju (strokovne) debate. Zato jo tokrat postavljamo pod žaromete, približujemo in omogočamo, da se ekonomski koncepti in ideje širijo med širšo poslovno in akademsko javnost ter družbo nasploh.  

Za vas smo združili vodilne strokovnjake, akademike, novinarje, gospodarstvenike in druge navdušence nad ekonomijo. Delili bodo svoja razmišljanja, videnja in raziskovalna dognanja na področjih ekonomije, ekonomske filozofije in vpliva na poslovanje ter družbo. Zagotavljamo vam vrhunske misli in nagovore o konceptih, idejah in ideologijah, trendih, pomislekih, izzivih in nenazadnje rešitvah. 

Program

Serija 15' govorov, misli in idej

15.00 ZAČETEK

Vklop žarometov:Janez Škrabec, predsednik Alumni EF in direktor podjetja Riko

#1Dušan Mramor - VEČJA BLAGINJA: KAJ JO DOLOČA IN KAKO DO NJE?

Ekonomija ob omejenih virih usklajuje delovanje ljudi v smeri večje materialne blaginje. Dandanes je svet še posebej soočen z dvema trendoma, ki pomenita zelo veliko zmanjševanje razpoložljivih virov: negativnimi podnebnimi spremembami in staranju prebivalstva. Brez ustreznega ukrepanja vodita v katastrofalno zniževanje materialne blaginje na prebivalca. Rešitve niso enostavne, saj je globalno gospodarstvo zelo kompleksno. Ekonomija je edina sposobna te probleme celovito razumenti, predlagati ukrepe in jih usklajevati na globalni, lokalni in osebni ravni. Njeno delovanje pa je učinkovito le pri dobrem ekonomskem znanju v celotni družbi in njeni sprotni obveščenosti. Neznanje oziroma neobveščenost namreč vodita v neustrezno ukrepanje ali celo neukrepanje.

#2Maks Tajnikar - Evropska neenakost: Neusmiljena iztočnica slovenske gospodarske strategije

Pandemija nas je jasno opozorila, da slovensko gospodarstvo tava in se izgublja v sodobnem svetu, ker mu nismo dorekli strategije. Kadar že razmišljamo o njej, pa presenetljivo pozabimo na najbolj izstopajočo značilnost sodobnega sveta: neenakost. Upoštevanje neenakosti in tranzicijskih korenin našega gospodarstva pa daje osupljive poteze tako poslanstvu kot viziji gospodarske Slovenije.

#3Tine Kračun - Mednarodno poslovanje v luči večjih političnih tveganj

Zaradi globalnih negotovosti CEO-ji multinacionalk že nekaj časa ne spijo. Vpliv političnega dogajanja je spremenil mednarodne gospodarske tokove. Večja politična tveganja morajo gospodarske družbe ustrezno upravljati. Kaj politično tveganje pomeni za gospodarstvo in kako spreminja mednarodno trgovino?

#4Ali Žerdin - EPIDEMIJA NE BO PRINESLA KOMUNIZMA, LAHKO PA KONČA LIBERALNODEMOKRATSKI KAPITALIZEM

Smeri razvoja kapitalizma: ni usojeno, da morata Anglija in Amerika postati proletarski deželi kot je napovedovala jugoslovanska komunistična pesem. Kapitalizem ima številne obraze, lahko je tudi neliberalen, nedemokratičen, avtoritaren, takorekoč komunističen.

#5Helena Schweiger - Transition to a green economy: current state and barriers

Greenhouse gas emissions need to decline substantially by 2050 to prevent disastrous global warming. Existing commitments at the country level are not strong enough to achieve that goal. Moreover, this green transition will require massive corporate investments in cleaner technologies to reduce firms’ carbon footprint. Barriers to doing so are not only financial, but also managerial.

16.25 - 16.40 ODMOR

#6Marcel Štefančič - KORONSKA ZAROTA IN VPLIV NA GLOBALNO EKONOMIJO

V kako nore teorije zarote morajo verjeti ljudje (“Zemlja je ploščata”), da bi se v času neoliberalizma, ki jih je osamil in karanteniziral, ponovno povezali?

#7Aljoša Valentinčič - KAKO DONOSNA SO V RESNICI CEPIVA?

Cepiva so donosna. Morajo biti donosna, saj brez tega ne bo razvoja novih. Kako zelo jih potrebujemo, pa nas uči ravno pojav Covid-19. Cepiva širši družbi prinašajo zelo visoke »dividende«.

#8Petra Došenovič Bonča- Ali bi z uresničenjem našega predloga zdravstvene reforme lažje preživeli pandemijo?

Leta 2015 smo na Ekonomski fakulteti v Ljubljani zasnovali obsežen projekt reforme našega zdravstva. Zapisali smo 82 reformnih predlogov. Ključnih sprememb, ki smo jih predlagali, nismo nikoli uresničili. Danes pa je že mogoče pokazati, da bi bil spopad s Covid-19 drugačen in bistveno bolj uspešen, če bi jih.

#9 Jože Damijan - ALI DENAR RES RASTE NA DREVESIH?

Ali denar raste na drevesih? Ne, vendar ga poslovne banke ustvarijo iz nič. In na to ne vpliva, koliko depozitov imajo ali koliko primarnega denarja daje na voljo centralna banka. Ali bo za 9-krat povečana količina primarnega denarja, ki ga je ustvarila ECB v zadnjem desetletju, vodila v hiperinflacijo? Malo verjetno, saj denar ustvarjajo poslovne banke na podlagi povpraševanja po kreditih. In dokler potrošniki in podjetja ne želijo najeti dovolj novih kreditov, ne more priti do povišane inflacije.

#10MARKO PAHOR - ALI SVET POTREBUJE BITCOIN?

Mnenje je razdeljeno med tiste, ki menijo, da je bitcoin revolucija, ki bo spremenila svet in tiste druge, za katere je le piramidna shema. Bitcoin in kriptovalute morda še iščejo svoj ekonomski model, a za bločne verige se že nakazuje uporabna vrednost, prave aplikacije pa najverjetneje šele prihajajo in si jih danes ne zmoremo še niti predstavljati.

17.55 - 18.10 ODMOR

#11Igor Lončarski - "QUO VADIS" FINANCE? NOVA (NE)NORMALNOST FINANČNEGA SISTEMA

Ničelne ali celo negativne obrestne mere, nastanek kripto naložb, popularizacija trgovanja z naložbami, trajnostne finance so nekatere teme, ki so zaznamovale svet financ v zadnjih nekaj letih. Da bi razumeli njihov pomen in vpliv na prihodnost financ, bomo stopili korak nazaj in pogledali finančni sistem in finančno posredništvo od daleč. Kaj so funkcije finančnega sistema? Zakaj obstajajo finančni posredniki? Ali in kako tehnologija in trajnostni razvoj spreminjata ustroj finančnega sistema?

#12Peter Wostner - ZAKAJ BOMO SAMO Z DIGITALIZACIJO LAHKO ŽIVELI KOT SI ŽELIMO?

Pri digitalizaciji ne gre za grozeče robote, razosebljene posameznike in še manj za pametne tehtnice. Gre za drugačen način razmišljanja, naslavljanja naših potreb in izzivov in torej drugačno, boljše, učinkovitejše ustvarjanje (dodane) vrednosti. In to ravno tistih vrednosti in vrednot, ki si jih želimo – ne, to se ne bo zgodilo samo od sebe, zgodilo se bo le, če bomo pametni. In hitri.

#13Tamara Pavasović Trošt - How will the pandemic affect society and social relations?

The majority of our discussions about the epidemic have focused on the health aspects of the crisis, but how is it affecting society and social relations? The talk covers the disparities in health and social outomes of the epidemic, the mistakes we have made in our approaches to managing education during the crisis, as well as the potential consequences of the changes in interpersonal relationships resulting from social distancing measures.

#14Ljubica Knežević Cvelbar - Bo turizem preživel pandemijo?

#15Borut Jamnik - Organizacijske spremembe v podjetju kot odziv na krizo

#16Blaž Brodnjak - Premešane karte so zgodovinska priložnost za Slovenijo

Vsak padec je priložnost za nov, boljši svet – tudi pandemija koronavirusa. Ta je močno premešala karte v mednarodnem prostoru, zaradi česar so se Slovenija in ostale države v Jugovzhodni Evropi znašle na pragu zgodovinske priložnosti, da izkoristijo spremembe, ki se dogajajo v dobavnih verigah. Hkrati pa je pandemija sprožila tudi razmislek o trajnostnem poslovanju in bivanju na nivoju držav, gospodarstev, podjetij, pa tudi posameznikov. Prisilila nas je k zavedanju, da moramo za svojo prihodnost prevzeti odgovornost. Jo bomo?

Pridružite se nam na ekskluzivnem dogodku, na katerem za vas pripravljamo serijo 15 minutnih vrhunskih nagovorov, misli in idej s področja ekonomije, ekonomske filozofije in vpliva na poslovanje in družbo.

Govorci

Združili smo vodilne strokovnjake, akademike, novinarje, gospodarstvenike in druge navdušence nad ekonomijo

Blaž Brodnjak
NLB

 

Jože Damijan
EF UL

 

Borut Jamnik 
Modra zavarovalnica

 

Tine Kračun
Direktor svetovalnega “think-tanka” ISR

 

Dušan Mramor
EF UL

 

Marko Pahor
EF UL

 

Janez Škrabec
Riko

 

Marcel Štefančič 
Slovenski filmski kritik, televizijski voditelj in publicist

 

Ali Žerdin
Novinar, avtor, urednik

 

Partnerji

Medijski partner

Prijavnica

CPOEF E-TALK: Ekonomija pod žarometi je brezplačen

    Dogodka se bom udeležil/a/I will attend the event:
    CPOEF E-TALK: Ekonomija pod žarometi poteka pod okriljem SRIPT strateško razvojno inovacijsko partnerstvo - turizem. »Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj«