Brazilija je dežela prihodnosti, vendar ne dežela za začetnike

10 septembra, 2014
Loading Events
  • This event has passed.

V sredo, 10. septembra 2014, je Alumni EF organiziral forum: Brazilija po Braziliji. Sodelujoči na forumu so med drugim obravnavali ključna vprašanja pri vstopu podjetij na brazilski trg, glavne ovire, ki pri tem nastanejo, medkulturne razlike in vidike poslovne kulture, priložnosti za slovenska podjetja ter možnosti znanstvenega sodelovanja med državama. V okviru preteklih Alumni forumov so bile obravnavane tri države skupine BRICS – Rusija, Indija in Kitajska.

Prodekanja EF, prof. dr. Tanja Mihalič je uvodoma izpostavila pomen Alumni EF, ki šteje preko 8000 članov in je največja skupnost ekonomistov in poslovnežev v Sloveniji. Sledil je nagovor brazilske veleposlanice v Sloveniji, Nj. Eksc. Katie Godinho Gilaberte, ki je poudarila, da obstaja med Slovenijo in Brazilijo še veliko poslovnih priložnosti. »Največ možnosti sodelovanja med državama vidim na področju farmacije, avtomobilskih delov, turizma in trajnostnega razvoja«.

Izkušnje s poslovanjem na brazilskem trgu sta predstavila Matjaž COKAN iz Gorenje do Brasil in Daniela A. Marc iz BIA Separations d.o.o. Prvi je izpostavil, da je Gorenju v treh letih na brazilskem trgu uspel preboj na trg visoko cenovnih produktov, ob tem pa dodal, da je pri poslovanju z domačini potrebno pridobiti njihovo zaupanje ter imeti nekaj več potrpljenja. Druga govornica je opozorila, da sta za uspešen nastop na brazilskem trgu pomembna velikost izvoznega podjetja in dobra referenca. »Slovenija bi morala več sredstev namenjati za promocijo, še posebej na področju turizma«.

Doc. dr. Stanislav Raščan z Ministrstva za zunanje zadeve je izpostavil trend rasti blagovne menjave med Slovenijo in Brazilijo, ki se je v letu 2014 glede na lansko leto povečala za 48 odstotkov. Po njegovem mnenju so za uspešen nastop slovenskih podjetij na brazilskem trgu pomembne gospodarske delegacije ob prisotnosti predstavnikov države, saj je večina brazilskega gospodarstva še vedno v državni lasti. Aleš Cantarutti, direktor Centra za mednarodno poslovanje pri GZS, je opozoril, da bi morala slovenska podjetja pred vstopom na brazilski trg opraviti temeljito tržno analizo, se povezati za skupni nastop ter v večji meri izmenjati izkušnje. »Glavne ovire pri vstopu na Brazilski trg so visoki vstopni stroški, jezik, prodaja prek lokalnega partnerja, carine in uvozne kvote«.

Urška Habjan, predsednica športnega in kulturnega društva Capoeira Slovenija je Brazilce opisala kot zelo odprte, vendar zelo nezaupljive ljudi, ki težko zavrnejo sogovornika. Opozorila je na visoko stopnjo nepismenosti in slabo stanje osnovnošolskega sistema. Prof. dr. Tamara Lah Turnšek, direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo, je ob tem dodala, da ima Brazilija zelo dobro organiziran visokošolski sistem, ki spodbuja prenos znanja in tehnologij med univerzo in gospodarstvom ter v okviru programa Znanost brez meja omogoča izmenjavo študentov in profesorjev s tujimi univerzami. »Želela bi si, da bi bilo v prihodnje več akademskega povezovanja med Brazilijo in Slovenijo«. Moderator Igor E. Bergant je razpravo zaključil z mislijo, da ima Slovenija vse možnosti za večji prodor na brazilski trg, saj ima podobno strukturo gospodarstva in ne nosi bremena kolonializma in rasne diskriminacije.

Druženje se je zaključilo ob tipični brazilski jedači in pijači sponzorjev dogodka ter s predstavitvijo delavnice borilnih veščin capoeira ob glasbeni spremljavi.

Gregor Umek, EFnews

Več fotografij >>>

Details

Date:
10 septembra, 2014

Venue

Ekonomska Fakulteta
Kardeljeva ploščad 17
Ljubljana, 1000 Slovenija
+ Google Map

Organizer

Alumni EF
Email
alumni@ef.uni-lj.si

Dogodki

21Maj

Akademija digitalnega marketinga

4:00 pop - 7:00 poponline