Evropa, kaj se dogaja? Evropsko gospodarstvo med (dvema) vojnama

30 januarja @ 4:00 pop - 5:30 pop CET
Loading Events
 • This event has passed.

Smo v dobi povečane politične in gospodarske nestabilnosti ter gospodarske fragmentacije sveta z negotovim izidom. Izbruh epidemije Covida-19 je zakril začetek hladne vojne, ki so jih s trgovinskimi in tehnološkimi sankcijami sprožile ZDA proti Kitajski. Evropsko gospodarstvo je ravno začelo okrevati po koncu epidemije, ko je Rusija napadla Ukrajino, na kar so se države EU odzvale s sankcijami proti Rusiji. Vse skupaj je privedlo do izbruha inflacije in energetske krize ter posledične stagnacije v Evropi. Vojna v Gazi je odprla nov vir nestabilnosti na Bližnjem vzhodu in še okrepila globalno geopolitično polarizacijo, ki poteka na osi med Zahodom in globalnim jugom.

Svet se nahaja pred novo hladno vojno, pred zatonom globalizacije in velikim preoblikovanjem mednarodne ureditve, ki je prevladovala zadnja tri desetletja. Ugotavlja se, da bo zaradi tega prišlo do občutnih negativnih posledic za vse države.

O posledicah dogajanja v svetu in možnih ukrepih bomo razpravljali s priznanimi govorci. Z nami bodo Jože Damijan, Ekonomska fakulteta v Ljubljani, Denis Mancevič, politolog, kolumnist in strateški svetovalec, in Eva Tomič, svetovalka predsednice RS za podnebne in človekove pravice. 

Moderatorka okrogle mize bo Maja Zalaznik, Ekonomska fakulteta v Ljubljani. 

 

Govorili bomo o:

 • Vplivu vojne na evropsko in slovensko gospodarstvo,
 • posledicah povečane geopolitične nestabilnosti in negotovosti na mednarodnih trgih, gospodarske fragmentacije, energetske krize in povečanja migracijskih tokov,
 • vplivu vojn na človekove pravice in humanitarno situacijo,
 • možnih ukrepih za blaženje geopolitične nestabilnosti in gospodarske fragmentacije,
 • vlogi mednarodnih organizacij in nujnosti sodelovanja držav v reševanju izzivov.

 

Kdaj? 30. januar ob 16. uri
Kje? Ekonomska fakulteta, Lila dvorana
Dogodek je BREZPLAČEN.

 

PRIJAVA

  Želim prejemati obvestila o aktualnih izobraževanjih in dogodkih Centra poslovne odličnosti./I would like to be informed about business trainings and events of the Centre of Business Excellence, Faculty of Economics.

  Details

  Date:
  30 januarja
  Time:
  4:00 pop - 5:30 pop CET

  Venue

  Ekonomska Fakulteta
  Kardeljeva ploščad 17
  Ljubljana, 1000 Slovenija
  + Google Map

  Organizer

  Alumni EF
  Email
  alumni@ef.uni-lj.si

  Dogodki

  21Nov

  Alumni JUMP – Več kot le karierni sejem

  12:00 pop - 6:00 popStožice, Ljubljana