Kava – dobrina brez substituta

10 marca, 2015
Loading Events
  • This event has passed.

Ekipa Alumni GURMAN sekcije je v prvem letošnjem gurmanskem dogodku udeležence popeljala skozi profesionalno okušanje kav, t. i. »coffee cupping«. V sredo, 10. marca 2015, je potekalo predavanje Tineta Čokla iz Zadruge Buna. V ljubljanskem hotelu Cubo je Čokl predstavil lastnosti in zgodbe luksuzne dobrine brez substituta – kave, s katero se številni vsakodnevno srečujemo.

Kavne vrečke z anonimno eksotično vsebino

Predavatelj Tine Čokl zase pravi, da ni strokovnjak s področja kav, ampak je predvsem radoveden. Dolgo se je spraševal, od kod posamezna kava različnih blagovnih znamk izvira, in prišel do zaključka: »Kavne znamke so anonimne kave, pri čemer vsebina vrečke ni znana.« Za primerjavo je Čokl navedel vino. »Vinu je pripeta prepoznavnost, znana je regija pridelave. Pri kavah pa se prodaja zgolj eksotično vsebino« oziroma, kot sam pravi, t. i. molčečo vrečko.

Koncept pravične trgovine oziroma »fair-trade«

Zadruga Buna deluje po konceptu »fair-trade« oz. konceptu pravične trgovine, ki je po Čoklovih besedah ključnega pomena pri menjavi eksotičnih surovin, kot so kava, sladkorni trs, tobak. »Pravična trgovina se zaveda, da je pridobivanje kave lokalni fenomen, in se zato ozira k vsakemu členu v procesu , torej od pridobivanja pa vse do uživanja,« je utemeljil Čokl. Pravična trgovina si prizadeva odpravljati vse posrednike, ki delujejo v verigi in posledično prispevajo k višanju cene kave, zato dobrine raje kupuje neposredno od kmetov in s tem podpira lokalno gospodarstvo. »Cena kave se oblikuje na borzi in je posledično podvržena številnim nihanjem. Pravična trgovina pa s plačevanjem minimalne določene cene, ki je vedno višja od tiste na borzi, kmete ščiti pred nihanji,« je nadaljeval in dodal, da se trenutno 2 % vse kave izmenja na način pravične trgovine.

Okušanje sveže zmlete kave

Udeleženci dogodka so na koncu prišli na svoj račun in imeli možnost okusiti štiri različne vrste napitka zmletih zrn kavovca, katerega izvor je po besedah Čokla veljal za anonimnega že pred 500 leti. Predavatelj je udeležence popeljal skozi proces, imenovan »coffee cupping«, kjer so okušali aromo in svežino okusa posameznih vrst kave ter med njimi zaznali občutne razlike. »Pri Zadrugi Buna si prizadevamo kupovati sveže letine,« je dejal Čokl in gostom natočil skodelice novembrske letine iz Etiopije.

Jana Drolc, EFnews

Galerija

Details

Date:
10 marca, 2015

Venue

Ekonomska Fakulteta
Kardeljeva ploščad 17
Ljubljana, 1000 Slovenija
+ Google Map

Organizer

Alumni EF
Email
alumni@ef.uni-lj.si

Dogodki

21Nov

Alumni JUMP – Več kot le karierni sejem

12:00 pop - 6:00 popStožice, Ljubljana