Evropsko nogometno prvenstvo in trendi v trženju

26 maja, 2016
Loading Events
  • This event has passed.

V četrtek, 26. maja 2016, je Center inovativnih dogodkov D125 v Ljubljani (VIVO D125) gostil dogodek »Evropsko nogometno prvenstvo in trendi v trženju«, za celotno organizacijo dogajanja pa je bilo poskrbljeno s strani Alumni Ekonomske fakultete. Gostje te okrogle mize so bili Tomaž Ambrožič, direktor družbe SportMediaFocus, mag. Mateja Jesenek, generalna direktorica družbe Intersport ISI, d. o. o., ter Ilija Kitič, vodja projektov NZS. Gostje so skupaj razpravljali o vključevanju športnega trženja v trženje podjetja, o vplivu športnih dogodkov na oglaševanje, preučili pa so tudi različne možnosti uporabe športa, med drugim kot platforme za vpeljavo novih trženjskih orodij.

Beseda je najprej nanesla na neuvrstitev slovenske nogometne reprezentance na Evropsko prvenstvo. Razočaranje je seveda veliko, tako po osebnih kot tudi po poslovnih plateh, pa vendar je po mnenju Tomaža Ambrožiča uvrstitev na tako velika tekmovanja že presežek, saj je nogomet dandanes ekstremno kompetitiven šport, še posebej za Slovenijo.

Kljub temu, da domače uvrstitve na prvenstvo nismo videli, pa smo v soboto, 28. 5. 2016, dobili prvega Slovenca, ki se je uspel uvrstiti v finale nogometne lige prvakov. Jan Oblak je kot vratar po vsej verjetnosti dosti bolj prepoznaven na veliko večjem španskem kot pa na slovenskem trgu, vendar mag. Mateja Jesenek meni, da so možnosti za uporabo takega igralca v trženjske namene dosti manjše. »Vedno se za take namene uporablja igralce, ki jih je možno dobro slikati, na primer napadalce.« Kljub temu, da je Jan potencialni kandidat za oglaševanje, še posebej zaradi referenc za mlade, pa po vsej verjetnosti iz tega ne bo nič.

Evropsko nogometno prvenstvo je izredno veličasten dogodek in gledanost na televizijskih prenosih je naraščala iz dneva v dan. Slovenska oglaševalna podjetja so bila v celotnem obdobju dokaj aktivna, kar pa ne moremo reči za naše sponzorje. Realnih ”slovenskih” sponzorjev ni, obstajajo samo tisti, ki so del večjih globalnih blagovnih znamk.

»Ne najdemo tistih podjetij, ki so sponzorji slovenske reprezentance in znajo izkoristiti takšen dogodek, in sicer ne glede na to, ali je Slovenija zraven ali ne,« je rekel Tomaž Ambrožič. Po njegovem mnenju naši sponzorji kupujejo ”rezultat” — če si dober športnik, te bodo vsi izkoriščali. Ciljna javnost je v obeh primerih enaka, zaradi česar bi lahko slovenska podjetja pokazala večji interes in izkoristila takšen dogodek.

Beseda je naletela tudi na zelo zanimiv proizvod: Nacionalni nogometni center Brdo. »Primarni namen centra je razvoj slovenskega nogometa in izobraževanje na tem področju,« je komentiral Ilija Kitič. Število otrok, ki se zanimajo za nogomet, raste iz dneva v dan, igralnih površin pa v Sloveniji primanjkuje, kar je bil tudi glavni razlog za ta projekt. Center je tako umeščen ter skonstruiran, da je izredno tržno zanimiv. Kljub vsemu pa nastajajo problemi, predvsem zaradi primanjkljaja v hotelski infrastrukturi ter pomanjkanja promocijskih sredstev.

Galerija

Matej Jerele, EFnews

Details

Date:
26 maja, 2016

Venue

Restavracija Vivo
Dunajska cesta 125
Ljubljana, 1000 Slovenija
+ Google Map

Organizer

Alumni EF
Email
alumni@ef.uni-lj.si

Dogodki