O izzivih e-poslovanja na Dnevu poslovne logistike 2018

4 aprila, 2018
Loading Events
  • This event has passed.

V sredo, 4. aprila 2018, se je v prostorih Ekonomske fakultete odvijal tradicionalni dogodek Katedre za poslovno informatiko in logistiko EF v sodelovanju z Društvom PI-PL, to je Dan poslovne logistike. Predstavniki treh podjetij so predstavili svoje vidike soočanja z izzivi v e-poslovanju oziroma spletni prodaji, hkrati pa je bila to tudi priložnost za navezovanje novih stikov.

Moj paket Pošte Slovenije je podjetje, ki se ukvarja s spletno prodajo, od leta 2016 naprej pa tudi s prodajo po vseh poštnih poslovalnicah. Aleksander Majhen, direktor podjetja, je poudaril, da je izziv (in posledično največja omejitev) spletne prodaje in e- poslovanja v Sloveniji zagotovo majhen, zasičen trg. »Ob tem smo poskušali razumeti, ali lahko mi najdemo neko priložnost v regiji, in smo razmišljali, da ob tem, da izdelamo spletno trgovino, izdelamo tudi platformo, se pravi nek model, ki ga lahko prenesemo drugam.« Tako je podjetje spletno trgovino razširilo do te mere, da vključuje funkcionalnosti povezav v različnih sistemih, poslovno-informacijskih, logističnih, plačilnih ipd.

»Čas je danes največja vrednota,« je izpostavil Andrej Vidmar iz podjetja Coolomat, kjer rešujejo izzive dostave kot dela oskrbovalne verige. To je problem, ki ga ima veliko podjetij, zato so za kupce razvili zelo preprost proces. V spletni trgovini pri trgovcu, ki je povezan s podjetjem, kupec najprej naroči želen proizvod. Ker sistema med seboj komunicirata, lahko trgovec v naslednjem koraku izvede rezervacijo, kupec pa je obveščen, ali je dostava prispela na želeno lokacijo, kjer je fizično postavljen Coolomat.

»Edina stalnica v današnjem poslovnem svetu so spremembe,« je ob koncu dejala Lea Benedejčič, direktorica podjetja Mimovrste. Beseda je med drugim tekla tudi o dobaviteljih, ki jih ima omenjeno podjetje kar okrog 350. Gostja je izpostavila, da je pomembno, da razmišljamo tudi o tem, kako stvari pridejo v podjetje, in ne samo, kako gredo iz njega. Nadgradnja, ki jo bodo zato vpeljali, je poseben program, znotraj katerega bodo določili, kdaj bo kateri dobavitelj dostavljal. Izziv podjetju zagotovo predstavlja tudi prostor, ki ga uporabljajo, zato da lahko manipulirajo z blagom, da ga lahko skladiščijo in dajejo v enoto.

Pri vseh naštetih izzivih pa je bilo poslušalcem zagotovo v spodbudo slišati uspešne rešitve, ki vsakodnevno olajšujejo poslovanje uspešnih slovenskih podjetij, in idejo o tem, da je s pravo mero inovativnosti, zagnanosti in pravega znanja lahko vsak tudi del razvoja nadaljnjih rešitev.

Posebna zahvala velja tudi članom Društva PI-PL, Kristijanu Torniču, Žaku Kralju, Janu Štruklju, Blažu Spreitzerju, Jerneju Rebcu, Nini Mrak, Alenu Škotniku, Matiji Vebru, Anžetu Obolnarju, Alenu Tancici in Anji Bratkovič, ki so v zadnjih mesecih aktivno sodelovali pri dogodkih z EF in poslovno logistiko ter informatiko.

Anja Puc, Efnews

 

 

Details

Date:
4 aprila, 2018

Venue

Ekonomska Fakulteta
Kardeljeva ploščad 17
Ljubljana, 1000 Slovenija
+ Google Map

Organizer

Alumni EF
Email
alumni@ef.uni-lj.si

Dogodki

18Sep
02Okt

Poslovna ekskurzija v Ženevo

12:00 dop - 11:59 popŽeneva
21Nov

Alumni JUMP – Več kot le karierni sejem

12:00 pop - 6:00 popStožice, Ljubljana