Potrebno je pogledati v neznano, v kaos

18 oktobra, 2018
Loading Events
  • This event has passed.

»Spoznaj sebe, spoznaj voditelja v sebi« je bila rdeča nit tokratnega alumni dogodka, ki je potekal v četrtek, 18. oktobra 2018, na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Beseda je tekla predvsem o tem, kakšen neverjeten vpliv lahko ima globoka osebna sprememba na naše poslovne in obenem osebne odnose. Izkušeni strokovnjaki, ki so tako ali drugače povezani s tem področjem, so med drugim izpostavili tudi vidik ozaveščenega voditelja današnjega časa, z antično zgodbo o vodenju in razumu pa je obiskovalce obogatila gostja Dušica Kunaver, zbirateljica ljudskega izročila.

Dr. Matjaž Lunaček, psihiater in psihoanalitik se je v začetku najprej dotaknil problema krize identitete in posledično vzroka, ki vodi v iskanje nekega smisla. Neskončno velika tekmovalnost (in njena čedalje večja pomembnost) lahko že v odraščanju podre samopodobo, ko ti nekaj ne uspe. Ta ne podira le slednjo, ampak tudi medsebojne vezi. Na eni strani imamo tako fanatične starše, na drugi strani pa z znanjem pretirano obremenjene otroke, med obema pa ni dovolj komunikacije, kar navadno vodi v številne psihosomatske motnje.

»Zavedati se moramo, da v bistvu nismo samo intelektualna bitja, ampak smo tudi čustvena in duhovna,« je poudarila Barbara Sarić, bakalavrea psihoterapevtske znanosti in specializantka psihoanalize ter dodala, da je ravno ta pot k sebi tista, ki je najpomembnejša, da sam prepoznaš tisto, kar te osrečuje in se konec koncev zaveš, kako premagati strah, sredstvo, ki je danes neizbežno. Premagamo ga lahko samo, če smo osredotočeni sami nase, kadar vemo kaj želimo in kadar se zavemo, da se lahko naslonimo na svojo notranjo moč.

Sandi Dolinar, dolgoletni voditelj meditacij, je poudaril predvsem intuicijo; notranje občutke skozi katere osebnostno in duhovno rastemo. »Otroci so tisti, ki od staršev prevzemajo in sprejemajo vzorce. Če starši otroku prenašajo ljubezen je to največ, kar mu lahko dajo,« nam je zaupal. Če želimo nekaj predajati, lahko to storimo samo pod pogojem, da to imamo. To pomeni, da moramo mi postati ljubezen, se sprejemati, ljubiti samega sebe in delati na sebi, obenem pa se moramo zavedati tudi dejstva, da če želimo spremembe, moramo najprej spremeniti sebe, saj drugih žal ne moremo, vsaj v celoti ne.

»Treba je pogledati v neznano, v kaos« je mnenja Ksenija Špiler Božič, direktorica in poslovna trenerka v podjetju BB Svetovanje. Kaos razume kot nekaj česar ne poznamo, nekaj kar ni dovolj razvidno. Kaos je zato potrebno sprejeti in v tem kaosu sprejemati odločitve in izbirati poti, ki nas osrečujejo. Da lahko to storimo, moramo najprej priti v stik s sabo in slišati svoj notranji občutek. Prav zaradi tega je pomembno, da se vedno znova podajamo na pot raziskovanja, saj nobena rešitev ni “instant” rešitev.

Mag. Marja Černelič, osebna svetovalka in avtorica knjige Drugo rojstvo, je med drugim spregovorila o družinski determiniranosti, ki lahko vpliva na našo senčno stran in nas posledično v življenju lahko ovira. Če si zelo natančen, potem iščeš vzroke za vsako stvar. Če pa želiš priti globlje do svojih spoznanj, do svoje biti in resnice, moraš raziskovati, saj boš le tako lahko našel svojo iskrico, svoj pravi jaz. Pomembno je da poleg vseh znanj najdeš tudi svoje bistvo.

Izkušeni strokovnjaki so spregovorili tudi o voditeljstvu in se strinjali, da je izjemnega pomena povezovanje, interakcija in medsebojni vpliv. Obenem se je potrebno zavedati avtoritete in spoštljivosti. Dober vodja mora živeti svoje poslanstvo, mora iskati rešitve in ne napak in kar je najpomembnejše, mora vključevati, saj na druge vpliva kot vzor in zgled.

Vsebina dogodka je bila obogatena z likovno razstavo Jana Bernota in prof. dr. Deje Muck, ki se je osebnostno razvija skozi likovno umetnost. Predstavila je svoje delo “Pot ljubezni – pot k sebi“, z metodo fraktalne risbe do svobode srca.

Anja Puc, Efnews

 

Details

Date:
18 oktobra, 2018

Venue

Ekonomska Fakulteta
Kardeljeva ploščad 17
Ljubljana, 1000 Slovenija
+ Google Map

Organizer

Alumni EF
Email
alumni@ef.uni-lj.si

Dogodki