Še eno skodelico čaja, prosim!

7 novembra, 2014
Loading Events
  • This event has passed.

V torek, 11. februarja, je v restavraciji Glažuta potekalo že tretje srečanje Alumni Gurmana. Tokrat smo brbončice razvajali z opojnimi okusi čajev. Zgodbe o čajnih užitkih nam je razkrivala poznavalka te nenavadne omame, gospa Irena Hleb, bolj znana kot Madame Hatter. Uvodoma je pojasnila, kako je čaj postal najbolj priljubljena pijača, potem pa nas je popeljala v skrivnostni in omamni svet čajnih okusov.

»Ko govorimo o čaju, je bistvenega pomena ločiti med čajem in poparkom. To, kar večinoma pijemo v Sloveniji, je sadni poparek. Kultura pitja čaja se pri nas šele razvija,« je povedala Madame Hatter in nadaljevala, da je samo od načina predelave odvisno, ali iz čajnih lističev nastane črni, zeleni ali beli čaj, Oolong ali Pu Erh čaj. Čaje se obdela z vročino, da se prepreči fermentacijo, ki spremeni videz in okus čaja. Izvedeli smo, da sta največji pridelovalki čaja Indija in Kitajska, največji izvoznici pa Šrilanka in Kenija, ter da so poleg Britancev navdušeni pivci čaja še Turki, Irci in Nemci. Tudi Slovenci ob druženju ali ko smo sami vse pogosteje posegamo po čajih. »Britanci, ki imajo svoj »čaj ob petih«, tradicionalno v skodelico najprej natočijo mleko in šele nato čaj,« je povedala Madame Hatter, nam pa so medtem ob pokušanju čajev postregli s slanimi in sladkimi prigrizki.

V nadaljevanju je Madame Hatter predstavila zeleni čaj, ki se mu pripisuje čudežne lastnosti, da kot izvir mladosti poživlja in varuje. Tako kot črni čaj, tudi zeleni vsebuje ogromno vitalnih hranljivih snovi. Zaradi množice dobrih lastnosti, predvsem pa zaradi nežne arome, ga uporabljajo tudi kuharji in kozmetična industrija. Znanstveniki so prepričani, da Azijci tako dolgo živijo tudi zaradi vsakodnevnega uživanja čaja.

Čajanka Alumni je postala razburljiva in interaktivna, ko so se udeleženci razdelili v štiri skupine (rooibos, zeleni, sadni in črni čaj), ki so se med seboj pomerile v pripravljanju čajne mešanice. Žirija je ocenjevala izgled in vonj čajne mešanice, okus čaja ter predstavitev. Zmagovalna ekipa je bila nagrajena, ostali udeleženci pa so osnovno mešanico čajev Erilo, ki so jo pripravili sami z dodatki začimb, sadja in zelišč, lahko odnesli s seboj domov.

Vtisi udeležencev:

– g. Tone, zaposlen in član Alumni Kluba EF: »Čajanke sem se udeležil prvič in se mi je zdela zelo koristna, saj smo imeli poleg teorije, priložnost poizkusiti čaje še v »praksi«. Navdušen sem in veselim se prihodnjih Gurmanovih dogodkov.«

– ga. Vida, zaposlena in članica Alumni Kluba EF: »Takoj, ko sem na spletu videla, da bo zanimivo predavanje o čaju, sem se z največjim navdušenjem prijavila. Danes sem sicer nekoliko zamudila uvodno predstavitev, vendar sem ujela še bistvo čajanke, saj sem imela priložnost ne samo preizkušati čaje, ampak tudi sama pripraviti svojega po lastnem okusu. Poleg tega pa se je še dobro jedlo. Pohvalila bi pripravo in izvedbo tega simpatičnega druženja ob čaju.«

Spremljajte Alumni klub tudi na spletu:

Alumni klub Facebook

Alumni klub LinkedIn

Sabina Alijeski, EFnews

Galerija

Details

Date:
7 novembra, 2014

Venue

Svet Kulinarike, Gostinstvo, Trgovina In Turizem
Dunajska cesta 119
Ljubljana, 1000 Slovenija
+ Google Map

Dogodki

18Sep
02Okt

Poslovna ekskurzija v Ženevo

12:00 dop - 11:59 popŽeneva
21Nov

Alumni JUMP – Več kot le karierni sejem

12:00 pop - 6:00 popStožice, Ljubljana