Slovenska davčna prenova ali misija nemogoče?

14 marca @ 5:00 pop - 6:00 pop CET
Loading Events
 • This event has passed.

V zadnjem času smo priča številnim razpravam in predlogom glede potrebe po reformi davčnega sistema. Medtem ko vlada išče predvsem dodatne obremenitve, gospodarstvo pričakuje spremembe, ki bodo spodbujale davčne vire in ne novega bremena.

Sedanja vlada je ob nastopu odpravila davčne spremembe prejšnje vlade na področju dohodnine in spremenila obdavčitev samostojnih podjetnikov, prav tako je spremenila samoplačniško dopolnilno zavarovanje v obvezno. Na ministrstvu za finance so pripravili predlog prenove davčnega sistema v smeri neto obdavčitve dohodka in premoženja, ki pa je bil skupaj s pristojnim državnim sekretarjem umaknjen že pred enim letom. 

Na okrogli mizi se bomo osredotočili na iskanje konkretnih rešitev, ki bodo prispevale k povečanju davčnih prilivov, hkrati pa bodo vzdržne in koristne za državljane ter gospodarstvo. Ključno vprašanje, ki se nam postavlja je, kako se tega izziva lotiti? 

 

Z nami bosta profesorja na Ekonomski fakulteti Maks Tajnikar in Mitja Čok, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Vesna Nahtigal in davčni strokovnjak Ivan Simič. Okroglo mizo bo moderiral Jože Damijan, profesor na Ekonomski fakulteti. 

Govorili bomo o naslednjih temah: 

 • Ali v Sloveniji potrebujemo davčno reformo, če ja, kakšna naj bo?
 • Kakšne so glavne pomanjkljivosti obstoječega davčnega sistema v mednarodni primerjavi in kakšne so politično izvedljive spremembe? 
 • Ali obstaja čarobna rešitev za razbremenitev dela in povečanje obdavčitve kapitala in premoženja
 • Ali je smiselno poseči v razmerje med dohodnino in socialnimi prispevki?
 • Obdavčiti lastništvo kapitala ali dohodke od kapitala? 
 • Lahko prek davčnih sprememb spodbudimo razvojno aktivnost in povečamo konkurenčnost gospodarstva in spodbudimo gospodarsko rast?

 

Kdaj? 14. marec ob 17. uri 

Kje? Ekonomska fakulteta v Ljubljani, Lila dvorana

Dogodek je BREZPLAČEN.

 

PRIJAVA

  Želim prejemati obvestila o aktualnih izobraževanjih in dogodkih Centra poslovne odličnosti./I would like to be informed about business trainings and events of the Centre of Business Excellence, Faculty of Economics.

  Details

  Date:
  14 marca
  Time:
  5:00 pop - 6:00 pop CET

  Venue

  Ekonomska Fakulteta
  Kardeljeva ploščad 17
  Ljubljana, 1000 Slovenija
  + Google Map

  Organizer

  Alumni EF
  Email
  alumni@ef.uni-lj.si

  Dogodki

  18Sep
  02Okt

  Poslovna ekskurzija v Ženevo

  12:00 dop - 11:59 popŽeneva
  21Nov

  Alumni JUMP – Več kot le karierni sejem

  12:00 pop - 6:00 popStožice, Ljubljana