Sodobni izzivi družinskega podjetništva, ALUMNI in FBN Adria forum

10 januarja, 2013
Loading Events
  • This event has passed.

«Podjetnik je edini svobodni človek, saj odgovarja sam sebi.«

Prvi  ALUMNI forum v letošnjem letu se je tokrat odvijal na drugi lokaciji;  Alumni člani so se na povabilo Alumni kluba v sodelovanju z Združenjem družinskih podjetij FBN Adria in Zlatarno Celje  v četrtek, 10. januarja zbrali v hotelu Plaza v ljubljanskem BTC-ju.

Ob okrogli mizi so pod vodstvom moderatorke Mateje Veselice iz Ekonomske fakultete debatirali  Lučka Klanšek, solastnica podjetja E4B, ki ima svoj sedež v New Yorku, Branko Roglić, lastnik mednarodnega podjetja Orbico ter brata Filip in Jure Remškar, predstavnika mlajše generacije družinskega podjetja SmartCom.

Gostje so z udeleženci delili svoje začetke in izkušnje z družinskim podjetništvom, razpravljali o izzivih in preprekah s katerimi se dandanes srečujejo podjetniki v slovenskem in mednarodnem okolju ter skupno dejali kako pomemben del predstavlja podjetništvo v gospodarstvu.

»Napredek je v kreativnosti in novem ustvarjanju«

Okroglo mizo je otvorila Lučka Klanšek, ki ima dolgoletne izkušnje s poslovanjem tako v Sloveniji kot na ameriškem trgu. Na odgovor kakšni so trendi družinskega podjetništva je dejala: »Podjetniki so danes t.i. »onemanband«, ki svojim otrokom naprej predajajo željo po ustvarjalnosti.«  Klanškova je za EFnews podjetnike opisala kot gonilo sveta, razvoja, ekonomije in blaginje. Podjetništvu najbolj nenaklonjen slovenski prostor je komentirala: « V Sloveniji bi se morali naučiti vzgajati podjetnike, jim pomagati, da se razvijejo in postanejo zvezde. Spremeniti bi morali tudi miselnost, saj je potrebno vzpostaviti spoštovanje do podjetnikov.« Formulo za uspeh Klanškova vidi v kreativnosti in novem ustvarjanju.

»Vi ste prihodnost in svetilnik domovine.«

Hrvaški podjetnik Branko Roglić je pomen podjetnikov predstavil: »Vi ste prihodnost in svetilnik domovine. Vaše ideje morajo voditi gospodarstvo, saj ideje vodijo svet.« In dodal:«Podjetnik je edini svobodni človek, saj odgovarja sam sebi.« Roglić je tekom okrogle mize predstavil svojo uspešno podjetniško zgodbo in s svojimi pripovedmi ter zabavnimi komentarji večkrat nasmejal goste dogodka.

Za EFnews je dejal: »Upam, da je bilo bodočim podjetnikom in mladim danes pokazan pomen podjetništva.  Pomembno je, da sledijo sebi in svojim idejam, v njih iskati prednosti, ki so kooperativne okolju v katerem živijo, ter na podlagi teh prednosti graditi proizvode in jih lansirati na domači in tuji trg.«

»Družinsko podjetništvo daje podjetju stabilnost.«

Brata Filip in Jure Remškar, predstavnika druge generacije podjetja SmartCom, sta zrastla v duhu družinskega podjetništva ter v njem še zmeraj ostajata. Za EFnews je Jure na vprašanje o prednostih in stanju družinskega podjetništva dejal: »Družinsko podjetništvo daje podjetjem stabilnost, ki na podlagi raziskav dajejo več v okolja ter so kapitalsko bolj podkrepljena. Upam, da bo kmalu tudi Evropska Unija začela podpirati to pomembno bazo podjetij. V Sloveniji se bomo v prihodnosti znašli v obdobju, kjer se bo dogajala tranzicija med prvo generacijo, ki je v 90ih let ustanovila podjetje in drugo generacijo. Menim, da bi bilo zato dobrodošlo, da bi se določene izobraževalne inštitucije usmerile v zagotavljanje potrebnega znanja, ki ga družinski podjetniki potrebujemo.«

Gostje tretjega ALUMNI foruma so po končani okrogli mizi preselili v preddverje, kjer so  sproščeno poklepetali ob kozarcu vina.

»Bilo je zelo luštno! Sedaj mi je žal, da nisem hodil na Ekonomsko fakulteto.« je dogodek pokomentiral Jure Remškar.

Klanškova je za konec dejala:«Zelo sem vesela, da organizirate tovrstne dogodke, le tako naprej! Udeležba dogodka je bila odlična, prav tako sem bila izjemno zadovoljna z vodstvom Ekonomske fakultete in s sogovorniki okrogle mize.«

Jana Drolc, EFnews

Details

Date:
10 januarja, 2013

Venue

Radisson Blu Plaza Hotel
Bratislavska cesta 8
Ljubljana, 1000 Slovenija
+ Google Map

Organizer

Alumni EF
Email
alumni@ef.uni-lj.si

Dogodki

21Maj

Akademija digitalnega marketinga

4:00 pop - 7:00 poponline