Karierni nasvet -10 najpogostejših vprašanj na razgovoru

Dobra priprava na zaposlitveni razgovor je zelo pomembna in del te priprave je iskanje odgovorov na nekaj najpogosteje zastavljenih vprašanj. Dobro razmislite in si zapišite, kaj bi odgovorili, da lahko pred samim razgovorom še enkrat preletite in ponovite vaše odgovore.

  1. Zakaj razmišljate o menjavi službe?

Dobro razmislite, kaj bi odgovorili – morda gre za iskanje novih izzivov, priložnosti, razlog je lahko tudi selitev v drugo mesto. Nikakor ne govorite slabih stvari o svojem delodajalcu in na razgovoru ne omenjajte, da želite menjati službo zarad slabih pogojev dela.

  1. Zakaj ste ravno vi pravi kandidat za to delovno mesto?

Naštejte delovne izkušnje, ki bi pripomogle k uspešnosti na razpisanem delovnem mestu in povejte, kaj vse bi lahko prispevali.

  1. Zakaj bi radi delali v našem podjetju?

Dobro preučite spletno stran podjetja in poskušajte še po drugih virih pridobiti čim več informacij o podjetju. Na razgovoru izpostavite za vas pozitivne lastnosti podjetja in s tem prepričajte potencialnega delodajalca,  da ste prav vi najboljši kandidat.

  1. Povejte nam kaj o sebi.

Kratko in jedrnato povejte nekaj stavkov o sebi – o šolanju, dosedanjih izkušnjah, vaših prednostih in pozitivnih lastnostih. 

  1. Katere so vaše prednosti in slabosti?

Izpostavite 5 svojih  najpomembnejših prednosti in jih podkrepite s primeri. Kot slabost pa poskušajte navesti lastnost, ki za delodajalca niti ni nujno mišljena kot slabost – npr. sem zelo natančen in  s tem včasih sodelavce spravljam ob živce, ko jih opozarjam na napake. 

  1. Kdaj bi lahko začeli z delom pri nas?

Pred razgovorom preverite svojo pogodbo o zaposlitvi in kakšen je odpovedni rok, ki ga imate pri trenutnem delodajalcu. Iskreno morate povedati, kdaj bi lahko prišli na delovno mesto. Verjemite, da so podjetja za pravega kandidata pripravljena počakati kakšen mesec ali dva več.

  1. Kje vidite sebe čez 5 in 10 let?

Pri tem vprašanju je pomembno, da iz odgovora potencialni zaposlovalec razbere, da bi želeli v podjetju ostati dalj časa in da imate željo po osebnem razvoju in napredovanju.

  1. Kakšna so vaša pričakovanja glede plače?

Pri tem vprašanju morate biti še posebej pazljivi, da ne rečete premajhne oz. prevelike številke – tako bi npr. lahko delali za manj kot so pripravljeni plačati ali pa ste za podjetje že takoj prevelik strošek. Lahko se direktnemu odgovoru izognete tudi tako, da rečete, da verjamete, da tako uspešno podjetje svoje zaposlene tudi primerno plača.

  1. Kako preživljate prosti čas?

Omenite hobije, ki jih počnete in pozitivno vplivajo na vas, morda pa so tudi v povezavi z delovnim mestom, na katerega se prijavljate. 

  1. Bi želeli še vi kaj vprašati?

To vprašanje je odlična priložnost, da povprašate še kaj o podjetju in delovnem mestu. Na ta način boste potencialnemu delodajalcu pokazali, da ste se dobro pozanimali o podjetju in da vas res zanima delo pri njih.

Le opogumite se in na koncu vprašajte, kako se je njim zdel razgovor, kako bi ga ocenili in če bi morda morali kaj narediti drugače. S tem izkažete željo po razvoju in napredku, kar vsakega potencialnega zaposlovalca navduši.