Karierni nasvet – 10 stvari, ki jih morate vedeti pred razgovorom za službo

Intervjuvanje je veščina, zato je vaja bistvenega pomena. Pomembno je, da se na razgovor pripravite, zato vam spodaj predlagamo 10 stvari, ki jih morate vedeti pred razgovorom za službo. Zapomni si jih in jih preizskusi na Alumni UP sejmu, ki bo 20. oktobra 2022 v Stožicah!

  1. Opravite domačo nalogo

Pred razgovorom raziščite podjetje, njegovo zgodovino, vrednote in poslanstvo. Oglejte si njihovo uradno spletno stran in se pripravite na morebitna vprašanja v zvezi s podjetjem. Če izveste kdo bo z vami opravil intervju, ga prav tako raziščite, saj pogosto pomaga, da s sogovornikom najdete skupne točke in jih izpostavite med razgovorom. Ne pozabite natančno prebrati opis delovnega mesta, da ga boste razumeli do potankosti.

2. Pripravite vprašanja

Ponavadi vas izpraševalec vpraša, ali imate kakšno vprašanje. Dobro je, da imate v rokavu nekaj idej, saj s tem pokažete, da ste pripravljeni in zainteresirani za delovno mesto. Poskusite si pripraviti vprašanja, ki bodo zanimiva in vas razlikovala od drugih kandidatov.

3. Vadite tehnike razgovora

Vnaprej razmislite, kako boste na razgovoru najbolje pokazali svoje znanje in izkušnje. Preberite si najpogostejša vprašanja TUKAJ>>> in si vnaprej pripravite odgovore. Vadite tudi neverbalno komunikacijo – mimiko obraza, držo telesa,… Najboljše je, da vadite tudi pred ogledalom.

4. Načrtujte svojo pot do razgovora

Pred razgovorom načrtujte svojo pot do razgovora. Preverite naslov razgovora in poiščite vozne rede javnega prevoza, če boste na pot odšli z avtomobilom, pa preverite kje v bližini imate parkirišče. Ne pozabite na drobiž za parkirišče. Načrtujte, koliko časa bo trajala pot. Planirajte, da na razgovor pridite približno 15 minut pred pričetkom.

5. Na dan razgovora poskrbite za dovolj spanca in kvaliteten zajtrk

Na razgovor se ne pripravljajte v zadnjem trenutku, tik pred spanjem ali dolgo v noč. Zagotovite miren spanec, da boste na razgovoru delovali z vsemi močmi. Pred razgovorom pojejte kvaliteten obrok, da boste imeli energijo in moč odgovoriti še na tako zelo zapletena vprašanja.

6. Ustrezno se oblecite

Za razgovor se primerno oblecite, da boste izgledali profesionalno. Izbiro oblačil prilagodite tudi na kulturo podjetja. Likanje oblačil ne prelagajte na zadnji trenutek. Najbolje je, da to storite večer prej. 😉

7. Ostanite mirni in samozavestni

Če ste se na razgovor pripravili, vas ne sme skrbeti. Kljub nervozi poskusite ostati mirni in samozavestni.

8. Ugasnite mobilni telefon

Pred razgovorom izklopite mobilni telefon oziroma ga nastavite na tih način. Neprimerno je, če vam telefon zvoni ali vibrira med intervjujem in prekine vaš pogovor.

9. Prijazen in profesionalen pozdrav

Ko vstopite v stavbo, kjer imate razgovor, prijazno in profesionalno pozdravite osebje recepcije. Predstavite se in pojasnite, da ste prišli na razgovor, ter navedite ime zaposlenega, s katerim imate intervju. Ko čakate na razgovor se obnašajte profesionalno. Vaša neverbalna komunikacija mora izražati samozavest. Izogibajte se uporabi mobilnega telefona. Če imate na voljo brošure podjetja, jih med čakanjem prelistajte.

10. Prvi vtis šteje

Poskrbite, da boste delovali prijazno, profesionalno in vljudno. S sogovornikom vzpostavite očesni stik in se rokujte. Pozdravite in se predstavite ter povejte, da vam je v veselje jih spoznati. Nato se izkažite pri odgovarjanju na vprašanja.