Karierni nasvet – 5 najbolj iskanih profilov ekonomistov

“Ko bom velik, želim biti ekonomist,” ni rekel še noben petletnik. – 5 najbolj iskanih profilov ekonomistov

Kljub temu, da skoraj nobenemu ekonomistu ni bil ta poklic otroška želja, nudi ta panoga ogromno različnih smeri in profilov. Za stabilno in dolgoročno poklicno pot je vseeno potrebno izbrati profil, ki temelji na potrebah trga in seveda interesih in spretnosti posameznika. Spodaj vam predstavljamo 5 delovnih mest za ekonomiste, po katerih je danes veliko povpraševanje.

  1. Finančni analitik

Finančni analitik raziskuje in pripravlja poročila o stanju podjetij, panog, delnic ali drugih finančnih produktov. Poleg matematičnih in statističnih spretnosti pa je pri takšnem delu potrebna tudi sposobnost pisanja poročil in jasnega podajanja matematičnih informacij. Dokler bo obstajal trg finančnih produktov in naložb, bo obstajala potreba po finančnih analitikih, zato bo to delo v bližnji prihodnosti še vedno zelo iskano. Vabimo vas, da se nam pridružite na CPOEF seminarju »Denarna politika in banke v letu 2022«, kjer vam bomo ponudili vpogled v aktualna dogajanja na področju bančništva in denarne politike. Datum delavnice še ni znan, zato se prijavite na CPOEF novičke TUKAJ>>>.

  1. Analitik tržnih raziskav

Tržni analitiki morajo obvladati številne spretnosti kot so uporaba predstavitvene programske opreme, grafične predstavitve, pa tudi pisne in statistične spretnosti. O izdelkih in storitvah morajo razmišljati kritično in biti spretni pri reševanju problemov. Poznavanje Google orodij za analitiko tržnih kampanj je danes nuja. CPOEF vam nudi brezplačne Google delavnice: Grow Slovenia with Google, katerih namen je predstaviti podjetniške priložnosti za posameznike, uporabo digitalne tehnologije in ustvariti nove možnosti zaposlitve, napredovanja in rasti. Ne zamudite novih delavnic v jeseni. Več informacij in prijava TUKAJ>>>.

  1. Aktuar

Aktuarji najpogosteje delajo na področju zavarovalništva, njihova naloga pa je oblikovati modele, ki določajo verjetnost, da se bo zgodil določen dogodek. Podobno kot pri finančnem analitiku so tudi pri tem delovnem mestu potrebne izjemne kvantitativne sposobnosti, čeprav je manj poudarka na pisnih poročilih. Zavarovalništvo je dolgoročno ena od bolj stabilnih panog, zato bo po tem delovnem mestu še naprej veliko povpraševanje.

  1. Revizor

Revizor pregleduje in preverja računovodske izkaze podjetij, da bi zagotovil, da so podjetja plačala pravilne davke in da so njihova finančna sredstva v redu. Revizija je pomembna za vsa velika podjetja in bo še posebej pomembna, ko bosta informatizacija in avtomatizacija prevzeli vse več nalog. V prihodnosti bo vse večja potreba po revizorjih, ki bodo preverjali in potrjevali številke, ki jih bodo pripravili avtomatizirani sistemi. V #19 epizodi Alumni Connect podcasta smo gostili Sanjo Košir Nikašinović, ki svojo kariero gradi v revizijskem svetu in je danes vodja sistema upravljanja kakovosti (SQM) v regiji CESA v podjetju EY. Prisluhni njeni zanimivi poslovni kot tudi življenjski poti. Povezava do YT posnetka>>>.

  1. Okoljski ekonomist (ang. Environmental or resource economist)

Pomembno področje rasti je okoljski sektor, saj se podjetja vse bolj zavedajo pomena trajnosti in potrebe po upoštevanju okoljskih predpisov. Okoljski ekonomisti opravljajo empirične ali teoretične študije o gospodarskem vplivu okoljskih vprašanj in politik. Okoljski projekti, kot so prizadevanja za zmanjšanje količine odpadkov ali izboljšanje kakovosti zraka, imajo poleg ekoloških tudi ekonomske učinke, zato morajo okoljski ekonomisti predvideti ekonomske rezultate teh projektov. Zaradi vse večjega poudarka na okoljski ozaveščenosti po vsem svetu je to delo zelo iskano. O pomembnosti trajnosti in krožnega gospodarstva smo se v #17 epizodi Alumni Connect podcasta pogovarjali z direktorico inštituta Circular change in predsednico Evropske platforme za krožno gospodarstvo Ladejo Godina Košir. Prisluhni TUKAJ>>>.