Alumni zgodba: prof. dr. Metka Tekavčič

prof. dr. Metka Tekavčič, dekanja Ekonomske fakultete
(Iz arhiva)

Leto in smer zaključka študija na EF: 1995, doktorat znanosti
Asociacija na EF: Naša fakulteta
Najljubša knjiga: Več jih je, ki so mi posebej pri srcu. A če moram izbrati eno, naj bo Mali princ zaradi misli, da kdor hoče videti, mora gledati s srcem
Življenjski moto: Misli pozitivno in glej naprej. Pomagaj, če moreš, če ne moreš, pa ne škodi.

Q&A INTERVJU

EF spremljate skozi številne vloge; študijsko obdobje, profesorska funkcija in vloga dekanje. V čem je čar, pa tudi izziv, vsake od teh?

Študijsko obdobje je bilo zelo lepo. Odprlo mi je številna obzorja in stkalo mnoga prijateljstva, ki trajajo še danes. V gimnaziji so me učitelji nagovarjali za študij medicine, jaz pa sem želela študirati matematiko. Zadnji hip sem se premislila, kar poleti, ko sem šla pogledat fakulteto in mi ni bila všeč. Danes to seveda ne bi bilo tako preprosto, a zame se je razpletlo srečno. Ekonomija je bolj živa veda. Ukvarja se z ljudmi in kompleksnimi družbenimi vprašanji, kar me je vselej privlačilo. Matematika je sicer ostala moja velika ljubezen, a rada imam tudi vsebine, ki jih poučujem na Ekonomski fakulteti. S študenti delam že več kot 30 let in svoje delo imam zelo rada. Rada sem v predavalnici, rada delam kot mentorica in veselim se študentskih uspehov. Študentska radovednost in radoživost ter vznemirljiva pričakovanja vsakokratnih generacij dajejo učiteljem svojevrstno energijo. Veliko sem se naučila od svojih učiteljev, ves čas pa se učim tudi od študentov. Znanje in izkušnje je lepo prenašati na mlajše generacije. To velja tudi za obdobje dekanovanja, čeprav to s seboj nosi dodatne izzive in odgovornosti. Pomembno se mi zdi zavedanje, da smo fakulteta ljudje, ki jo ustvarjamo in smo s kakovostjo svojega dela odgovorni za njen razvoj. Vsak je odgovoren za tisto, kar počne in pove. Kadar poslušamo, pa smo odgovorni tudi za tisto, kar slišimo. Spoštovati je treba Goethejevo misel, da vsak sliši tisto, kar razume. Zato si želim, da bi naši študentje slišali veliko. Da bi se nenehno sprehajali po zakladnici znanja, razvijali kritično misel, prispevali k nastajanju novega znanja in pomembno sooblikovali našo prihodnost.

Katere besede, izrečene na EF, so vam ostale še posebej v spominu in kdo jih je izrekel?

V času študija, bilo je še v prejšnji državi, sem bila predsednica fakultetne študentske organizacije in takratni dekan prof. Vladimir Frankovič mi je večkrat rekel Hodite po svetu z odprtimi očmi. In predvsem hodite po svetu. Izkoristite vsako priložnost. Tudi če boste šli v tujino zgolj, da pogledate na uro, se vam bodo obzorja razširila in naučili se boste nekaj novega. Vodstvo fakultete nas je takrat zelo spodbujalo k vsem oblikam mednarodne aktivnosti. To je ostalo v meni za vedno in profesorjevih besed sem se velikokrat spomnila, ko smo imeli razprave o internacionalizaciji in nujnosti mednarodnega uveljavljanja fakultete. Številne generacije študentov in učiteljev so prispevale k temu, da je danes fakulteta z dvema najbolj prestižnima akreditacijama na področju poslovnega izobraževanja v svetu prepoznana kot kakovostna mednarodna poslovno ekonomska šola. Pred dvajsetimi leti so bile to naše sanje, danes je to naš dosežek

EF obeležuje častitljivo obletnico, 70 let. Kako vidite EF, ko bo praznovala 80 let?

Pred dobrim letom smo na fakulteti sprejeli novo strategijo. Do nje smo prišli v procesu preverjanja in zbliževanja zamisli in možnosti skozi razgibane, ki so vključevale vse zaposlene in druge člane naše akademske skupnosti. Strategija je ambiciozna, njen uspeh pa je odvisen od tega, kako jo bomo uresničevali. To je naša skupna odgovornost, zato je prav, da smo bili vsi vključeni v njeno sooblikovanje. Vanjo verjamem. V viziji smo zapisali, da bo Ekonomska fakulteta leta 2025 med poslovnimi in ekonomskimi šolami Srednje Evrope prva izbira za skupno raziskovanje, učenje in oblikovanje trajnostnih razvojnih rešitev.

Pripravila: mag. Tina Drolc
Ekonomska fakulteta, Univerza v Ljubljani