Alumni zgodba: Janez Škrabec

Janez Škrabec, ustanovitelj in direktor podjetja Riko, d. o. o.
(Rojen leta 1963) (Iz arhiva)

Leto zaključka študija na EF: 1987, zunanjetrgovinska smer
Asociacija na EF: Bistven in nezamenljiv korak na moji življenjski in karierni poti. Visoka šola razmišljanja. Druženje z lucidnimi ljudmi, oblikovanje generacije in prijateljstev.
Najljubša knjiga: Na piedestal — nehvaležno do vseh ostalih, ki so me očarale —postavljam Natašin ples Orlanda Figesa. Če to knjigo dopolnim s Civilizacijo Nialla Fergusona in z Zakaj narodi propadajo Darona Acemogluja in Jamesa A. Robinsona, dobimo res globok pogled v tkivo naše kulture. V najširšem možnem smislu. Obvezno za vse tiste, ki bi radi razumeli več.
Življenjski moto: Expect nothing, blame no one, do something.

Q&A INTERVJU

Kako se spominjate svojih študijskih let na EF in zakaj ste sprejeli funkcijo predsednika Alumni kluba EF?

Entuziazem, burna in odkrita izmenjava idej, odlični in dialoško odprti profesorji, vera v prihodnost svobodne pobude, podjetništva, družbe. Nepozabni spomini. Kako pomembno je bilo v formativnem smislu to obdobje, se je v spoznanju izkristaliziralo šele pozneje v življenju. To ni bil le čas razpiranja in bogatenja znanja, ampak tudi oblikovanja in utrjevanja vrednot. In pomembnih povezav. Tako z veseljem predsedujem Alumni klubu, to je združba najboljših, ki bodo zaznamovali prihodnost, povezava znotraj kluba je povezovanje za življenje, za čase dilem in preizkušenj, ki pridejo: če pri tem lahko karkoli prispevam, sem z veseljem na voljo 2. Katere besede, izrečene na EF, so vam ostale še posebej v spominu in kdo jih je izrekel?

Katere besede, izrečene na EF, so vam ostale še posebej v spominu in kdo jih je izrekel?

Bil je prof. dr. Ivo Fabinc, ki nam je razkrival čare zunanje oz. mednarodne trgovine. Kot bi bilo včeraj, se spomnim njegovih predavanj, ki so tako živo črpala primere iz prakse in bogatila snov z anekdotami in lastnimi izkušnjami. Spomnim se enega od njegovih predavanj, ko nam je pripovedoval zgodbo iz Indije, ob tem pa povedal, kaj vse je ob nekem srečanju moral pojesti. Pozabil sem natančno kaj, ampak verjemite, nič okusnega ni bilo. In nauk, ki nam ga je podal, je bil: » če niste pripravljeni tudi sami narediti tega, kar sem jaz, potem niste izbrali prave poti.«

EF obeležuje častitljivo obletnico, 70 let. Kako vidite EF, ko bo praznovala 80 let?

Fakulteta bo še bolj povezana s svetom in z mednarodnimi središči, pretočna, zaželena študijska destinacija za tuje študente in cenjeno izhodišče našim, ko se bodo usmerjali v nadaljevanje študija v mednarodnem okolju. To ni prerokovanje, temveč prognoza, ki temelji na realni diagnozi.