Alumni zgodba: Sonja Šmuc

Sonja Šmuc, izvršna direktorica Združenja Manager
(Iz arhiva)

Leto zaključka študija na EF: 1997/ 2016
Vaš profesionalni naziv/izobrazba: Magistrica ekonomije
Asociacija na EF: Rdeča barva
Najljubša knjiga: Preveč …
Življenjski moto: Življenje ti da toliko, kolikor vanj vložiš.

Q&A INTERVJU

V Združenje Manager je včlanjenih preko 1000 članov, predstavnikov najvišjega, izvršnega in srednjega vodstva podjetij v Sloveniji. Kako vidite kot direktorica ZM vlogo EF in njen pomen za slovensko gospodarstvo?

Poslovne in ekonomske fakultete pomembno vplivajo na razvoj gospodarstva – boljše so, bolj usposobljeni so kadri, ki vodijo podjetja, boljši so gospodarski rezultati.

Katere besede, izrečene na EF, so vam ostale še posebej v spominu in kdo jih je izrekel?

Spominjam se, kako sem se trudila slediti prof. Kovaču, ki je govoril in pisal tako izbrano, sama pa sem v prvem letniku samo upala, da bom nekoč kaj od tega tudi razumela.

Ne gre toliko za besede kot za koncept: fakulteta mi je pomagala razviti model celovitega razmišljanja. Na osebni ravni pa se spomnim, kako presenečena sem bila, ko mi je pokojni prof. Glas v tretjem letniku v priporočilu za študij v tujini zapisal, da sodim med 5 % najboljših študentov, čeprav nisem imela samih desetic. Bila sem več kot počaščena, začutila sem odgovornost, da to zaupanje upravičim.

EF obeležuje častitljivo obletnico, 70 let. Kako vidite EF, ko bo praznovala 80 let?

Še bolj bo razvita mednarodna komponenta, saj bo rasel delež tujih študentov in profesorjev. Fakulteta bo vzor akademske digitaliziranosti. Alumni bodo nizali dobre zgodbe — vodili bodo uspešna podjetja doma in v tujini, med njimi bo tudi vsaj ena predsednica vlade.